Eterično ulje matičnjaka

Eterično ulje matičnjaka (melissa officinalis) – njegova ljekovita svojstva i utjecaj na fizičko i emocionalno stanje čovjeka.

Matičnjak je poznat od davnine kao biljka koja jača i krijepi dušu i tijelo. Ime melisa potječe od grčke nimfe koja je spasila život Zeusu te ju je on u znak zahvalnosti pretvorio u pčelu kako bi zauvijek sakupljala mirisni med s bijelih ili žutih cvjetova matičnjaka. Matičnjak je poznata medonosna biljka, jer nijedna druga biljka ne privlači toliko pčele svojim mirisom.

Za tu divnu, mirisnu biljku kažu da dočarava lijepe misli. Već ju je veliki Paracelzus nazivao eliksirom života kao biljku koja u potpunosti revitalizira tijelo i duh, a njemačka opatica Hildegard von Bingen (1098-1179)  je ovako napisala o matičnjaku: „Tko ga jede, rado će se smijati, jer njegova toplina zahvaća slezenu i srce time postaje radosno.“

Možda najbolji poznavalac matičnjaka, Mattoli, hvali ga riječima: “Matičnjak ima izvanredno dobro svojstvo da jača i oživljava srce, naročito onome tko se u noći boji i kome srce lupa i smeta miru, on čisti krv, otklanja neraspoloženje i žalost, služi hladnom želucu i gotovo svim unutarnjim organima.“ Francuski travar Maurice Messegue je rekao: „Za mene je ova biljka kraljica svih stimulirajućih trava. Nespretnom ljubavniku, nemirnoj glavi porodice, ženama opterećenim problemima, očajnicima i onima što ih prati osjećaj poraza u životu savjetujem ovu čarobnu biljku koja obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja.“ Plinije ga je preporučivao za oči, a postoje bilješke da je i Shakespeareu bio omiljena biljka.

Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno ljekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primjenu. Dokazano je da matičnjak pojačava koncentraciju i potiče bolje rješavanje tekstualnih i slikovnih zadataka. Također se smatra da zbog antioksidanasa, koji štite stanice tijela od oštećenja uzrokovanih oksidacijom, matičnjak pomaže i oboljelima od Alzheimerove bolesti da poboljšaju pamćenje i koncentraciju. Matičnjak ima jaka antivirusna svojstva, skraćuje trajanje bolesti i smanjuje mogućnost recidiva.

O ETERIČNOM  ULJU MATIČNJAKA

Eterično ulje melise je ustvari najvažniji ljekoviti sastojak melise. Ovo eterično ulje ima klinički ispitana svojstva spazmolitika i relaksanta za centralni živčani sustav. Zbog toga se primjenjuje kod različitih neuroza s djelovanjem na probavni sustav, srce, nesanicu, te kod anksioznosti i stresa. Profesionalna aromaterapija ga izuzetno cijeni i najčešće koristi jer ispunjava sve terapeutske zahtjeve. U literaturi koja se bavi aromaterapijom matičnjak je jedno od ulja prvog izbora kod depresije i stresa te nesanice uzrokovane ovim stanjima. Od davnina, najpoznatiji liječnici i aromaterapeuti ga opisuju ovako: „Melisino ulje rastjeruje crne misli, to je ulje uz koje se može lijepo sanjati i radosno živjeti. Ono smiruje, tonizira, jača vitalnost, drugim riječima krijepi dušu.“

Eterično ulje matičnjaka koristi se u profesionalnoj fitoterapiji i aromaterapiji i to:

– u mješavinama za masažu, pripravcima za njegu kože, ali u koncentracijama manjim od 1 % zbog moguće iritacije kože (zbog prisutnosti aldehida)

– inhalacijom – direktnom, u mirisnom lampicama ili difuzerima.

Iskorištenje je vrlo malo (oko 0,05 %) pa ga nema na tržištu u većim količinama, zbog čega je jako cijenjeno i skupo  – kao i ruža, pa je jedno od ulja koje se najčešće patvori.

Kuća magične trave eterično ulje melise destilira iz vlastitih ekoloških nasada matičnjaka, te je ulje vrhunske kvalitete, ekološki certificifano i u ograničenim količinama.

Ako znate neku Melisu (žensko ime prema latinskom nazivu matičnjaka) sigurno ste primijetili da nomen est omen. Krasi ih vedrina, smirenost i optimizam – sve ono što upotrebom pruža ova izuzetna biljka.

2 Replies to “Eterično ulje matičnjaka”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *