Repičino ulje u kozmetici

Repičino ulje koristimo u proizvodnji našega gavezova melema za njegu ranjene kože, i to isključivo certificiranu sirovinu iz ekološkog uzgoja.

Ulje dobiveno od uljane repice (Brassica napus) najpoznatije nam je kao prehrambena namirnica – zanimljiv je podatak da se nalazi na trećemu mjestu po količini proizvodnje (na prvome mjestu je palmino, a potom sojino ulje). Također, u ovo moderno doba, koristi se i za proizvodnju ekološkoga goriva, odnosno biodizela, a malo je poznato i da se upotrebljava kao insekticid u ekološkoj proizvodnji hrane. Repičino ulje jedno je od rijetkih ulja bogatih esencijalnim masnih kiselinama – sadrži omega-3, omega-6 i omega-9, a također i linolensku i oleinsku kiselinu, kao i vitamin E. Upravo je ovo posljednje značajno za kozmetičku proizvodnju jer vitamin E, kao što je poznato, daje koži mnoge blagodati, posebice kada su u pitanju bore i suha, umorna koža. Vitamin E, naime, djeluje kao antioksidans. No, još je jedna kiselina repičina ulja značajna za kozmetiku, a to je erucična kiselina.

Ulje uljane repice je pomalo podcijenjeno u kozmetičkoj industriji, što nije fer jer njegove su prednosti mnogobrojne. Prednost pred uljem suncokreta i badema, koja se inače koriste u kozmetici, je relativno visok udio α-linolenske kiseline. To je ulje vrlo povoljno (nije nevažna informacija), i uzgaja se u našem podneblju (također važan podatak jer je najbolje konzumirati biljke iz našega podneblja). Osim toga, prednost je i njegova intenzivno žuta boja. Lako je mazivo, stoga se lijepo može upotrijebiti za masažu, u proizvodnji mlijeka za tijelu, melema i krema, kao i balzama za usne. Žuta boja ulja dat će vrlo ugodnu boju kozmetičkim preparatima u koje se stavlja. Ulje je prikladno za njegu svih tipova kože, a zahvaljujući navedenim masnim kiselinama, idealno je i za njegu zrele kože.

S obzirom na odlično i široko djelovanje, repičino ulje koristimo u gavezovu melemu za tretiranje višestrukih tegoba: od rana, uganuća, ozljeda, grube i suhe kože, do hemeroida, čireva, reume…

Ne zaboravite repičino ulje svaki dan kapnuti i u salatu! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *