Biodinamička poljoprivreda – pripravak 500

Biodinamička poljoprivreda – pripravak 500

Želeći se popeti na sam vrh piramide poljoprivredne proizvodnje, od ekološkog uzgoja može se još samo jedna stepenica više, a to je biodinamička proizvodnja.

Poznato je svima da je začetnik takve ideje dr. Rudolf Steiner i da je još davne 1924. godine postavio temelje takvog načina bavljenja poljoprivredom.

U naših sljedećih nekoliko blogova moći ćete čitati o osnovama biodinamičke poljoprivredne proizvode koju i sami sada tek učimo, naši početak prakticiranja biodinamike započeo je prvim prskanjem tzv. pripravkom 500.

Što je pripravak 500

Temeljni pripravak koji snažno strukturira tlo – promiče rast korijenja, stvara humus i mikrobiološku aktivnost. Snaga ovog pripravka ne može biti potpuno shvaćena od bioloških i kemijskih testova. Ovo nije gnojivo. To je dinamički aktivator. Koristi se samo 88 grama na jedan ha.To je dovoljno jednom do dva puta godišnje uz zelene gnojidbe, duboko prorahljivanje tla , kako bi transformirali tlo iz zbijenog, mrtvog u dobro strukturirano, humusom obogaćeno i biodinamički aktivno tlo.

Upotreba: upotrebljava se na proljeće (4. – 5. mjesec) i u jesen (9. – 10 mjesec), kada padne dosta kiše i tlo je vlažno, a u zraku je toplo. Koristi se poslije podne, poslije 17 sati

Pripravak 500 priprema se na način da se lijepo oblikovani, neoštećeni kravlji rogovi pune dobro prerađenim gnojem krave. Rogovi se ispune gnojem tako da ne ostane praznog prostora. Napunjeni rogovi se ukapaju u za to pripremljeno mjesto na humusnoj oranici ili livadi na otprilike 30 do 50 cm dubine. Rogovi ostaju u zemlji preko zime sve dok ne budu potrebni za obrađivenje sredinom proljeća, otprilike oko Uskrsa.

Nakon Uskrsa, rogovi se otkapaju, prazne i čiste. Kravlji gnoj koji se vadi iz rogova, pomiješa se sa vodom u gore navedenim koncentracijama, miješa 60 min (dinamizira) te se njima nakon 17h prska tlo.