Birate li prirodnu kozmetiku prema mirisu?

Birate li prirodnu kozmetiku prema mirisu?

Bez mirisa ne možemo zamisliti život. Miris hrane nam potiče apetit ili nas odbija od ručka. Miris parfema na nekome može izazvati različite reakcije ovisno o tome sviđa li nam se miris sviđa ili ne, pogotovo kad se stopi s mirisom tijela. No, najvažnija stvar kozmetičkog proizvoda nije miris nego njegova funkcija, a funkcija većinom i određuje njegov miris. 

Kod kupnje kozmetičkih proizvoda, miris je vjerojatno presudna točka pri odluci, iako to nije primarna stvar ako je riječ o proizvodima za njegu i higijenu. Kod ekološke i prirodne kozmetike, miris možda i neće uvijek biti onakav kakvog zamišljamo za taj proizvod. Na žalost, navikli smo na umjetne parfemske mirise krema i šampona jer nas konvencionalni proizvodi na tržištu bombardiraju u nosnice umjetnim, teškim mirisima do kojih ponekad i boli glava.

Ako je miris proizvoda prejak, može izazvati sasvim suprotnu reakciju od one za koju svrhu je namijenjen. Ljudi koji su skloni alergijama ne mogu podnijeti teške mirise i neki će čak odustati od omiljene kreme za lice jer će ih odbiti miris. Kada govorimo o ekološkoj kozmetici u kojoj su mirisi uglavnom mirisi eteričnih ulja, biljnih ulja i hidrolata, događa se da dobijamo i negativne komentare. Na primjer: “Miris je herbalni”, ili “Miris je biljni i pomalo jak” i sl. Naravno, to su komentari korisnika koji nisu navikli na prirodu i njezine blagodati i većinom su koristili konvencionalne kozmetičke proizvode u kojima je sve prepuno različitih umjetnih esencija.

Ako znamo da su aktivne tvari sadržane u ekstraktima biljaka (biljna ulja, eterična ulja, hidrolati) onda se prema aktivnim svojstvima određene biljke i kombinira formulacija za proizvod koji želimo proizvesti. Znamo da od intimnog sapuna želimo da bude antigljivičan, antibakterijski i protuupalan, pa samim time moramo upotrijebiti i ekstrakte biljaka s tim svojstvima i došli smo na čajevac, lavandu i smilje… Kombinacija tih mirisa je predivna i griješi onaj tko govori suprotno, prije svega jer za intimni sapun nije bitan miris već njegova ranije nabrojana svojstva.

Moramo se naviknuti na prirodu i vratiti se prirodi, jer “herbalni” ili “miris čaja” podrazumijeva nešto prekrasno, zdravo i osvježavajuće, umjesto odbojno ili prejako. Zato se prilikom biranja kozmetičkog proizvoda moramo voditi svojstvima proizvoda i što od njega očekujemo, a ne prvenstveno mirisom.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.