KANTARIONOVO ULJE

KANTARIONOVO ULJE

KANTARIONOVO ULJE

Kantarion je u narodu naziv za biljku Gospina trava, iako taj naziv nije sto posto točan, jer Kantarion je ustvari macerat biljke Gospina trava (lat. Hypericum perforatum) u maslinovom ulju.

Ulje izrazito ugodnog mirisa i crvene boje, koja dolazi od hipericna kojim ta biljka obiluje.

Što je Gospina trava?

To je biljka koju možemo pronaći na sunčanim livadama, grmolikog je oblika i obiluje malim, jarko žutim cvjetovima koji se beru i koriste za maceraciju. Cvjeta u ljeto i tada se beru cvjetovi koji se prije maceracije trebaju malo osušiti.

Gospina trava je dragocjena biljka bez koje je nezamisliv biljni svijet kakvim ga poznajemo.

Doslovno nema niti jednog dijela ljudskog tijela, ali ni psihe gdje Gospina trava neće pomoći.

Ima vjerojatno najširi spektar ljekovitih svojstava od svih ostalih biljaka. Antivirusna, antibakterijska, regenerira kožu, potiče metabolizam, njeguje dišni, spolni i mokraćni sustav, djeluje kod astme, gihta, bakterijskih infekcija, kožnih infekcija, rana, opeklina, nagnječenja, pa čak i bora.

U današnje vrijeme kada je brzina života zaslužna za ogromne količine stresa i nervozu koja uzrokuje širokim spektrom duševnih tegoba i oboljenja, najgora je DEPRESIJA koju možemo nazvati i kugom našeg doba. Upravo u borbi protiv depresije Gospina trava je jedna od nezaobilaznih biljaka, te se može koristiti umjesto antidepresiva i sličnih lijekova.

U njezi i otklanjanju problema na koži, Kantarionovo ulje je također jedno od najpoznatijih pripravaka koji potiču još iz daleke prošlosti. Ta prekrasna crvena tekućina (ulje) pomaže kod mnogih problema na koži, kod ožiljaka, dermatitisa, opeklina i svega što smo gore naveli. Kantarionovo ulje pomaže i kod vaginalnih infekcija kada je najbolje uljem natopiti tampon i umetnuti u rodnicu.

Što je važno znati kod upotrebe kantariona za vanjsku upotrebu na koži?

Kantarionovo ulje usprkos svim blagodatima ima jednu karakteristiku zbog koje prilikom upotrebe na koži treba bit vrlo oprezan, naime, ono je foto toksično i ne preporučuje se nanositi na dio tijela koji se izlaže sunčevom svijetlu kako bi se izbjegle promjene na koži u obliku smeđih fleka. Najbolje ga je nanositi na kožu navečer ili  ukoliko već morate izaći na sunčevo svjetlo, taj dio tijela prekriti odjećom.

Od kantariona se također na isti, tradicionalni način može napraviti i melem uz pomoć pčelinjeg voska u omjeru 10% u odnosu na uljni dio.

Možete ga koristiti za obnovu ispucanih ruku i peta, pa čak i protiv bora za područje oko očiju. Naravno uz mjere opreza zbog foto toksičnosti.

Neka vas to ne spriječava da uživate sve blagodati ove predivne biljke…