Melem , što je to zapravo?

Melem , što je to zapravo?

Zatrpani svom silom reklamnih spotova za različite konvencionalne, industrijske kozmetičke pripravke, riječ melem postala je sinonim za određene proizvode nekih proizvođača i zbunjuje potrošače na način da kada se ta riječ pojavi na bilo kojem drugom proizvodu, oni nisu sigurni što to zapravo jest.


Dakle, da podsjetimo: riječ melem nastala je od perzijske ili turske riječi merhem, melhem, što u prijevodu znači mast za mazanje, flaster, lijek… što znači da svaki proizvod koji ima svrhu njege, zaštite i regeneracije kože, načinjen od masne faze – konkretno ulja (nekad svinjske masti) i biljke koja sadrži određenu aktivnu tvar, otopljene u tom ulju, u kombinaciji sa pčelinjim voskom ili nekim drugim maslacem koji ima svojstvo skrućivanja proizvoda je ustvari melem.

Nevenov melem


Neven: lat. Calendula officinalis (potječe od riječi Calends – prvi dan, jer na Sredozemlju odakle potječe, cvate prvi dan svakog mjeseca), ljekovita je biljka cvijeta izrazito žuto-narančaste boje i pomalo neugodnog mirisa. Melem s nevenom je jedan od najpoznatijih tradicijskih proizvoda koji su još naše bake koristile protiv opeklina, nadražene kože, pelenskog osipa, ispucalih usana i svega ostalog što nam padne na pamet, jer to je stvarno prva pomoć u kući. Zbog svojih svojstava koristio se za zacjeljivanje rana u Američkom građanskom ratu i u Prvom svjetskom ratu. Neven je najpoznatiji kao antiseptik i protuupalno sredstvo iako njegova ljekovita svojstva sežu daleko dalje od danas, opće poznate upotrebe. On potiče zacjeljivanje, djeluje protiv infekcija, ozeblina i čireva. A o djelovanju na unutarnje organe nekom drugom prilikom…

Gdje kupiti?


Melem od nevena možete nabaviti na webshopu Kantarion i na drugim prodajnim mjestima