Melemi naših prabaka – tradicionalni ljekoviti pripravci za njegu kože

Melemi naših prabaka – tradicionalni ljekoviti pripravci za njegu kože

 

Neven – biljka za sto bolesti

Sve što je dobro, kvalitetno i od prirodnih materijala, nasljedili smo od naših starih. Nekada sve su se stvari radile ručno, s puno muke, truda i ljubavi, ali su zato bile jednostavno najbolje.

Osim namještaja, tekstila i hrane, i kozmetika se nekada radila ručno, od onoga što se našlo u prirodi. Ljudi su sami sakupljali bilje, vrcali vosak, topili svinjsku mast, sušili i macerirali cvjetove, listove, korijen… za osobne potrebe te da bi pomogli sebi i svima oko sebe.

Danas malo tko da nije čuo za najpoznatije tradicionane pripravke, kao što su melem s nevenom, gavezova mast i kantarionovo ulje. To su pripravci čiji nastanak seže daleko u povijest i zadržao se u gotovo istoj recepturi do današnjih dana te se i dan danas spravljaju i koriste na isti način.

Za spremanje takvih pripravaka, potrebno je mnogo znanja o ljekovitom bilju, o njihovim karaktristikama i aktivnim tvarima, također i o ljudskom organizmu te njegovom funkcioniranju .

Neven je jedna od najšire korištenih biljaka u fitoterapiji, narodnim običajima i magiji naroda širom svijeta. Biljka prekrasno žuto-narančastih cvjetova, lat. Calendula officinalis, porijeklom je iz Indije.

Zahvaljujući svom složenom sastavu neven se koristi za liječenje širokog spektra bolesti. Neven sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima djeluje protuupalno. U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi (zahvaljujući kojima neven ima divno narančaste cvjetove), ima vrlo mali postotak eteričnog ulja koje je neugodnog mirisa  i nekoliko organskih kiselina.

Neven izuzetno blagotvorno djeluje na kožu. Koristi se protiv opeklina, rana i ozeblina. Zbog prisustva provitamina A, pomaže kod psorijaze. U narodnoj medicini, od ove biljke proizvode se brojni melemi protiv suhih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Pospješuje stvaranje novih stanica, otklanja gnojne iscjetke, pa se koristi i protiv gnojenja korjena nokta. Također Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide.

U liječenju se koristi cvijet, a rjeđe cijela biljka ili svježe cijeđen sok koji je izuzetno blagotvoran kod promjena na koži.

 

Najčešći način spremanja nevena za njegu kože je tzv. maceracija. Suhi cvjetovi nevena potapljaju se u ulje (maslinovo, suncokretovo, kuhaju u svinjskoj masti) kako bi ulje ili mast koja je medij nositelj, upila aktivnu tvar iz biljke. Takav postupak traje od 21 do 30 dana u poklopljenoj staklenoj boci i u tamnoj prostoriji, te se nakon toga ulje filtrira i kao takvo je spremno za upotrebu.

Macerat nevena je izrazito žuto-narančaste boje, jakog mirisa i može se nanositi direktno na kožu ili se s pčelinjim voskom, u 10% iznosu u odnosu na ulje, otopi na pari i ulije u posudice, čime se dobiva tzv. melem sa nevenom i njega možete koristiti kao i svaku drugu kremicu. Namazati ranice, opekline, ožiljke, usnice, ispucale pete i sl.

Također možete staviti nekoliko kapi eteričnog ulja koje vam se sviđa (ne više od 5%) kako bi Vaša kremica poprimila fini miris…