Njega stopala

Njega stopala

Bromodoza ili pojava neugodnog mirisa stopala često se javlja kod velikog broja ljudi, a jedan od glavnih uzroka su bakterije koje razlažu znoj iz znojnih žlijezda te pritom stvaraju neugodan miris. Kako ga ukloniti?

Sigurno ste se barem kao dijete zapitali zašto stopala ne mirišu. Naime, kako bi se regulirala tjelesna temperatura tijekom toplijih dana ili nakon vježbanja, znoj se luči iz znojnih žlijezda koje su najbrojnije na dlanovima i stopalima. Budući da dlanove neprestano koristimo za brojne aktivnosti, između ostalog i prehrane, nužna je konstantna higijena tog dijela tijela pa do razvoja bakterija i razlaganja znoja ne dolazi u tolikoj mjeri.

Međutim, stopala su često zatvorena unutar cipela i čarapa te, za razliku od dlanova, ne dobivaju potrebnu njegu svakog trenutka pa su podložnija stvaranju neugodnog mirisa. Posebnu pažnju moramo usmjeriti i prema materijalu čarapa gdje su poželjniji prozračniji materijali poput pamuka i vune, za razliku od poliestera i sličnih umjetnih vlakana. Osim nošenja iste obuće, nelagodu nam može stvoriti i stres pod kojim se znoj intenzivno luči u svim dijelovima tijela, a veliku ulogu igra i osobna higijena. Što se tiče posebnih skupina zahvaćenih pojačanim lučenjem znoja na stopalima, ističu se tinejdžeri i trudnice kojima je ova pojava uvjetovana hormonalnim promjenama, a nešto ekstremniji slučajevi uključuju hiperhidrozu, odnosno prekomjerno znojenje.

Kako biste spriječili bakterije na vašim stopalima da vam razlaganjem znoja stvaraju nelagodu, možete se poslužiti nekim prirodnim metodama poput kupanja nogu u slanoj vodi, otopini octa ili čak čaju. Sva tri slučaja stvaraju okolinu pogubnu za bakterije. Nakon pranja, stopala njegujte Puder-kremom za stopala koja otklanja neugodne mirise i umanjuje znojenje, umiruje umorna i bolna stopala. Suši se odmah nakon nanošenja tako da je možete nanijeti i ujutro prije obuvanja, odnosno navečer prije spavanja.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.