Prekomjerno znojenje i kako ga suzbiti

Prekomjerno znojenje i kako ga suzbiti

Ljeto je sinonim za zabavu, sunčanje, kupanje, uživanje, ali i za mokre kolutove ispod pazuha, razne mirise (ponekad i neugodne), oznojenu kosu, kapljice po licu, znojna stopala. Postoje razne provjerene i alternativne metode suzbijanja znoja – nudimo vam neke od njih…

Počevši od puberteta, pa sve do faze starenja, ljudska tijela luče ne samo hormone, već i znoj. Valja imati na umu da je znojenje proces kojim se tijelo bori protiv vrućina i pokušava regulirati temperaturu.  Znojem se također rješavamo štetnih tvari iz organizma, što ustvari i uzrokuje neugodne mirise. Postoje razne metode i načini na koje se znojenje može smanjiti, no ne i zaustaviti. Ako ne patite od određenih poremećaja i nemate zdravstvenih poteškoća, znojenje možete pokušati riješiti pomoću jednostavnih trikova. Najbolja je metoda usporavanje s aktivnostima – posebice fizičkim, u vrijeme kad su vrućine na vrhuncu, no svi smo barem povremeno primorani sjesti u vruće vozilo ili pak ući u klimatizirani prostor pa potom izaći na ulicu i neizbježnu vrućinu. Odijevanje lagane, pamučne i prozračne odjeće, tuširanje mlakom vodom, pridržavanje hlada, izbjegavanje šetnji i napora za vrijeme najvećih vrućina – pridržavate li se ovih isprobanih savjeta, barem ćete malo ublažiti znojenje. 

Za ljetnih mjeseci preporučeno je smanjeno konzumiranje alkoholnih i kofeinskih napitaka, ali i šećera. S druge strane, valja unositi sol i elektrolite (dobar izbor su juhe).  U borbi protiv vrućina i znojenja dobri su saveznici i klimatizacijski uređaji, no preporuka je da razlika između vanjske temperature i interijera koji rashlađujete ne bude veća od 7 do 10 stupnjeva. 

Tuširanje mlakom vodom pomoći će vam pri suzbijanju znojenja. Izbjegavajte toplu i vruću vodu kao i hladnu jer biste time mogli potaknuti još više znojenja. Nakon tuširanja, važno je dobro posušiti područja koja su sklona znojenju (posebice pazuhe). Preporuka je i više puta dnevno oprati područja pazuha, a ako znojenje ne prestaje i pritom stvara neugodan miris,  svakako treba razmisliti o depilaciji. 

Uz redovnu higijenu, dobro je koristiti i neke od preparata koji će nam olakšati brige i neutralizirati neugodan miris znoja. Na tržištu postoje razni dezodoransi i antiperspiranti. Dobro je znati razlike između njih te učinkovitost. Dezodoransi smanjuju miris znoja, dok antiperspiranti na svoj način zaustavljaju znojenje. Znojenje je fiziološki proces i nemoguće ga je izbjeći, tako da antiperspiranti nisu naša preporuka. Kuća magične trave u svojoj ponudi ima dva dezodoransa – oba ekološka, a jedan je i veganski budući da ne sadrži pčelinji vosak. Oni djeluju antibakterijski te neutraliziraju neugodne mirise, ne zaustavljaju znojenje te samim time ne štete organizmu i nisu agresivni za osjetljivu kožu pazuha.


Suzbijte neugodne mirise bez da pritom naštetite svojem tijelu i prirodi!

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.